ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ ΑΠΟ ΤΗ ZANUSSI

Ο ΑΤΜΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΕΥΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.

Δείτε τις συνταγές στον ατμό, από λαχταριστή focaccia μέχρι μαλακά ψωμάκια μπριός, ή αραβική πίτα που ταιριάζει ιδανικά με το αγαπημένο σας ντιπ. Όλα παρασκευασμένα με τον Πολυλειτουργικό Φούρνο PlusSteam της Zanussi.

FOCACCIA ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

ΖΥΜΗ

328g Λευκό σκληρό αλεύρι

240g Χλιαρό νερό

7g Λεπτό αλάτι θαλάσσης

3g Φρέσκια μαγιά

22g Λάδι

ΥΛΙΚΑ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗΣ

1 Συσκευασία ντοματίνια

1 Ματσάκι βασιλικό

Ελαιόλαδο για πασπάλισμα

Νιφάδες από αλάτι θαλάσσης

Πασπάλισμα από χοντρό σιμιγδάλι

Η focaccia είναι πεντανόστιμη όταν τρώγεται μόνη της, με λίγο λάδι. Ή, γιατί να μη δοκιμάστε τη focaccia με κοτόπουλο τυλιγμένο με πανσέτα, μεσάλτσα από αβοκάντο;

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ ανάμιξης με τον γάντζο ζύμης προσαρτημένο στη θέση του. Βεβαιωθείτε ότι το αλάτι και η μαγιά δεν έρχονται σε άμεση επαφή μεταξύ τους μέχρι να ξεκινήσει η ανάμιξη.

2. Αναμίξτε σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά, κατόπιν αναμίξτε σε μεγαλύτερη ταχύτητα για άλλα 6 λεπτά.

3. Τοποθετήστε σε λαδωμένο μπολ σε θερμοκρασία δωματίου και αφήστε την για 2 ώρες. Απαλά διπλώστε σε σχήμα φάκελου μετά την 1η και 2η ώρα.

4. Αφήστε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά, κατόπιν χαράξτε με τα δάχτυλα όλο το ψωμί, πιέζοντας τον βασιλικό και τις ντομάτες μέσα στο ψωμί. Αφήστε την να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.


ΨΗΣΙΜΟ

1. Προσθέστε 100ml νερό στο κάτω μέρος του εσωτερικού του φούρνου. Ρυθμίστε τον φούρνο στο πρόγραμμα Θερμός Αέρας PlusSteam. Πιέστε το κουμπί PlusSteam και αφήστε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 230C*.

2. Πασπαλίστε τη ζύμη με ελαιόλαδο και με νιφάδες από αλάτι θαλάσσης.

3. Τοποθετήστε το ταψί στον φούρνο, μειώστε τη θερμοκρασία στους 200C και ψήστε για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοψηθεί.

Πάνω + Κάτω Θέρμανση: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 240C. Τοποθετήστε το ταψί στον φούρνο και μειώστε στους 220C, ψήστε για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοψηθεί

ΕΥΚΟΛΕΣ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΠΙΤΕΣ (6 μερίδες)

ΖΥΜΗ

350g Λευκό σκληρό αλεύρι

220g Χλιαρό νερό

16g Λάδι

7g Λεπτό αλάτι θαλάσσης

7g Φρέσκια μαγιά

Αυτό το νόστιμο ψωμί της μέσης ανατολής είναι ιδανικό για να το μοιραστείτε με φίλους. Ειδικά αν είναι βουτηγμένο στο αγαπημένο σας ντιπ και σερβιρισμένο με πικάντικα αρνίσια σουβλάκια.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ ανάμιξης με τον γάντζο ζύμης προσαρτημένο στη θέση του. Βεβαιωθείτε ότι το αλάτι και η μαγιά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους μέχρι να ξεκινήσει η ανάμιξη.

Αναμίξτε σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά, κατόπιν αναμίξτε σε μεγαλύτερη ταχύτητα για άλλα 2 λεπτά.

Τοποθετήστε σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ σε θερμοκρασία δωματίου και αφήστε την για 2 ώρες, ξαναζυμώνοντάς την μετά την 1η και τη 2η ώρα.

Χωρίστε τη ζύμη σε κομμάτια των 100g, σχηματίστε τα σε στρογγυλά κομμάτια σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 20 λεπτά.

Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, απλώστε τη ζύμη σε πάχος περίπου 5mm, πασπαλίστε με αλεύρι και τοποθετήστε τα σε ταψί ψησίματος.


ΨΗΣΙΜΟ

1. Προσθέστε 100ml νερό στο κάτω μέρος του εσωτερικού του φούρνου. Ρυθμίστε τον φούρνο στο πρόγραμμα Θερμός Αέρας PlusSteam. Πιέστε το κουμπί PlusSteam και αφήστε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 220C*.

2. Τοποθετήστε το ταψί στον φούρνο, ψήστε για 10 με 15 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν σε μπάλα.

3. Μετά το ψήσιμο αφαιρέστε από το ταψί και σκεπάστε με καθαρή πετσέτα μέχρι οι πίτες να κρυώσουν.

Πάνω + Κάτω Θέρμανση: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220C. Ψήστε για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν σε μπάλα. Μετά το ψήσιμο αφαιρέστε από το ταψί, τοποθετήστε και σκεπάστε με καθαρές πετσέτες μέχρι οι πίτες να κρυώσουν.

ΦΡΕΣΚΙΑ ΜΠΑΓΚΕΤΑ (4 ΜΕΡΙΔΕΣ)

ΖΥΜΗ

432g Λευκό σκληρό αλεύρι

40g Αλεύρι σίκαλης

310g Χλιαρό νερό

9g Λεπτό αλάτι θαλάσσης

9g Φρέσκια μαγιά

Πασπάλισμα από χοντρό σιμιγδάλι

Γεμίστε αυτές τις φρέσκες μπαγκέτες με ό,τι σας αρέσει – χοιρινό σιγοψημένο στα κάρβουνα, σαλάτα με κόκκινο λάχανο και μαγιονέζα και μαρμελάδα τσίλι είναι μια πολύ νόστιμη συνταγή.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ ανάμιξης με τον γάντζο ζύμης προσαρτημένο στη θέση του. Βεβαιωθείτε ότι το αλάτι και η μαγιά δεν έρχονται σε άμεση επαφή μεταξύ τους μέχρι να ξεκινήσει η ανάμιξη.

2. Αναμίξτε σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά, κατόπιν αναμίξτε σε μεγαλύτερη ταχύτητα για άλλα 4 λεπτά.

3. Τοποθετήστε τη ζύμη σε λαδωμένο μπολ σε θερμοκρασία δωματίου και αφήστε την για 2 ώρες, ξαναζυμώνοντάς την σε σχήμα φακέλου μετά την 1η και τη 2η ώρα.

4. Χωρίστε τη ζύμη σε κομμάτια των 200g, τοποθετήστε τα σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 30 λεπτά σκεπασμένα με πλαστική μεμβράνη.

5. Ζυμώστε τα για τελευταία φορά και στη συνέχεια τεντώστε, διπλώστε και δώστε σχήμα μπαγκέτας ση ζύμη πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Τοποθετήστε πάνω σε ταψί πασπαλισμένο με αλεύρι από σιμιγδάλι, με την ένωση προς τα κάτω. Χρησιμοποιώντας ένα κόσκινο, πασπαλίστε την μπαγκέτα από πάνω με λίγο αλεύρι, κατόπιν καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.


ΨΗΣΙΜΟ

Προσθέστε 100ml νερό στο κάτω μέρος του εσωτερικού του φούρνου. Ρυθμίστε τον φούρνο στο πρόγραμμα Θερμός Αέρας PlusSteam. Πιέστε το κουμπί PlusSteam και αφήστε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 230C*.

Κάντε δύο κοψίματα κατά μήκος της μπαγκέτας με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, τη μια μπροστά από την άλλη στο κέντρο.

Τοποθετήστε το ταψί στον φούρνο, μειώστε τη θερμοκρασία στους 200C και ψήστε για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοψηθεί.

*Πάνω + Κάτω Θέρμανση: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 240C. Τοποθετήστε το ταψί στον φούρνο και μειώστε στους 220C, ψήστε για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοψηθεί

ΧΡΥΣΟ ΜΠΡΙΟΣ

ΖΥΜΗ

350g Λευκό σκληρό αλεύρι

36g Πολύ ψιλή ζάχαρη

7g Λεπτό αλάτι θαλάσσης

10g Φρέσκια μαγιά

48g Γάλα

ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ

105g Μαλακό βούτυρο

ΑΥΓΟ ΓΙΑ ΕΠΑΛΕΙΨΗ

1 Αβγό

Μία πρέζα αλάτι

Γιατί να μη χρησιμοποιήσετε τα ψωμάκια μπριός για να φτιάξετε το τέλειο χάμπουργκερ; Απλώς προσθέστε ένα μεγάλο ζουμερό μπιφτέκι, το τυρί της επιλογής σας, σάλτσες και σαλάτα. Εύκολο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1.Προσθέστε όλα τα υλικά, εκτός από το βούτυρο, σε ένα μπολ ανάμιξης με τον γάντζο ζύμης προσαρτημένο στη θέση του. Βεβαιωθείτε ότι το αλάτι και η μαγιά δεν έρχονται σε άμεση επαφή μεταξύ τους μέχρι να ξεκινήσει η ανάμιξη.

2. Αναμίξτε σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά, κατόπιν αναμίξτε σε μεγαλύτερη ταχύτητα για άλλα 4 λεπτά.

3. Προσθέστε το βούτυρο αργά στο μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτεί καλά.

4. Τοποθετήστε σε ελαφρά λαδωμένο μπολ σε θερμοκρασία δωματίου και αφήστε την για 2 ώρες, ξαναζυμώνοντάς την σε σχήμα φακέλου μετά την 1η και τη 2η ώρα.

5. Χωρίστε τη ζύμη σε κομμάτια των 100g. Σχηματίστε τα σε στρογγυλά κομμάτια σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας, κατόπιν τοποθετήστε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος με αρκετό χώρο ανάμεσά τους ώστε να φουσκώσουν. Σκεπάστε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος


ΨΗΣΙΜΟ

1. Προσθέστε 100ml νερό στο κάτω μέρος του εσωτερικού του φούρνου. Ρυθμίστε τον φούρνο στο πρόγραμμα Θερμός Αέρας PlusSteam. Πιέστε το κουμπί PlusSteam και αφήστε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 200C*.

2. Αλείψτε τα ψωμάκια με το αυγό (πασπαλίστε με σπόρους σουσαμιού, προαιρετικά).

3. Τοποθετήστε το ταψί στον φούρνο, μειώστε τη θερμοκρασία στους 170C και ψήστε για 10 με 15 λεπτά ή μέχρι να ροδοψηθεί.

*Πάνω + Κάτω Θέρμανση: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 240C. Τοποθετήστε το ταψί στον φούρνο και μειώστε στους 220C, ψήστε για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοψηθεί

ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΦΡΑΤΖΟΛΑ

ΖΥΜΗ

490g Λευκό σκληρό αλεύρι

320g Χλιαρό νερό

10g Λεπτό αλάτι θαλάσσης

10g Φρέσκια μαγιά

20g Βούτυρο ή λαρδί

Γιατί να μη βουτήξετε τη φραντζόλα σας σε ένα μίγμα από τυρί, αλεύρι, πιπέρι και σάλτσες, για να φτιάξετε ένα έντονο και νόστιμο ψωμί με λιωμένο τυρί;

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ ανάμιξης με τον γάντζο ζύμης προσαρτημένο στη θέση του. Βεβαιωθείτε ότι το αλάτι και η μαγιά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους μέχρι να ξεκινήσει η ανάμιξη.

2. Αναμίξτε σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά, κατόπιν αναμίξτε σε μεγαλύτερη ταχύτητα για άλλα 4 λεπτά.

3. Τοποθετήστε σε λαδωμένο μπολ σε θερμοκρασία δωματίου και αφήστε την για 2 ώρες, ξαναζυμώνοντάς την μετά την 1η και τη 2η ώρα.

4. Τοποθετήστε σε βουτυρωμένη φόρμα ψωμιού 1kg με την ένωση προς τα κάτω, αλευρώστε την επιφάνεια και καλύψτε με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε σε ζεστό μέρος για το τελευταίο φούσκωμα μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε μέγεθος.


ΨΗΣΙΜΟ

1. Προσθέστε 100ml νερό στο κάτω μέρος του εσωτερικού του φούρνου. Ρυθμίστε τον φούρνο στο πρόγραμμα Θερμός Αέρας PlusSteam. Πιέστε το κουμπί PlusSteam και αφήστε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 220C*.

2. Με ένα μικρό κοφτερό μαχαίρι, κάντε ένα ρηχό κόψιμο κατά μήκος της φρατζόλας.

3. Τοποθετήστε το ταψί στον φούρνο, μειώστε τη θερμοκρασία στους 200C και ψήστε για 20 με 25 λεπτά.

*Πάνω + Κάτω Θέρμανση: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220C. Τοποθετήστε το ταψί στον φούρνο και μειώστε στους 200C. Ψήστε για 20 με 25 λεπτά, βγάλτε τη ζύμη από τη φόρμα και ξαναβάλτε την στον φούρνο και ψήστε μέχρι να ροδοψηθεί.

ΑΠΛΗ CIABATTA

ΖΥΜΗ

330g Λευκό σκληρό αλεύρι

240g Χλιαρό νερό

7g Φρέσκια μαγιά

3g Λεπτό αλάτι θαλάσσης

16g Ελαιόλαδο

Ένας τρόπος για να φάτε τη νόστιμη ciabatta σας είναι με ψημένο τσορίζο, πεπερονάτα και ρόκα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ ανάμιξης με τον γάντζο ζύμης προσαρτημένο στη θέση του. Βεβαιωθείτε ότι το αλάτι και η μαγιά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους μέχρι να ξεκινήσει η ανάμιξη.

2. Αναμίξτε σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά, κατόπιν αναμίξτε σε μεγαλύτερη ταχύτητα για άλλα 4 λεπτά.

3. Τοποθετήστε σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ σε θερμοκρασία δωματίου και αφήστε την για 2 ώρες. Απαλά διπλώστε σε φάκελο μετά την 1η και 2η ώρα.

4. Ρίξτε τη ζύμη σε ένα καλά αλευρωμένο ταψί και διπλώστε ξανά σε σχήμα φακέλου, αφήστε την να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος μέχρι το μέγεθός της να αυξηθεί κατά 50%.


ΨΗΣΙΜΟ

1. Προσθέστε 100ml νερό στο κάτω μέρος του εσωτερικού του φούρνου. Ρυθμίστε τον φούρνο στο πρόγραμμα Θερμός Αέρας PlusSteam. Πιέστε το κουμπί PlusSteam και αφήστε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 240C*.

2. Με απαλές κινήσεις σηκώστε, γυρίστε, τεντώστε και τοποθετήστε την ciabatta με την αλευρωμένη πλευρά προς τα πάνω σε ένα άλλο ταψί πασπαλισμένο με χοντρό σιμιγδάλι.

3. Τοποθετήστε το ταψί στον πολυλειτουργικό φούρνο με PlusSteam και μειώστε τη θερμοκρασία στους 220C. Ψήστε για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοψηθεί.

*Πάνω + Κάτω Θέρμανση: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 240C. Τοποθετήστε το ταψί στον φούρνο και μειώστε στους 220C, ψήστε για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοψηθεί

ΦΡΑΤΖΟΛΑ ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ

ΖΥΜΗ

455g Λευκό σκληρό αλεύρι

50g Αλεύρι ολικής άλεσης

325g Χλιαρό νερό

10g Λεπτό αλάτι θαλάσσης

10g Φρέσκια μαγιά

ΚΟΡΑ ΜΕ ΣΠΟΡΟΥΣ

50g Σπόροι κολοκύθας

50g Σπόροι σουσαμιού

50g Σπόροι παπαρούνας

50g Σπόροι ηλίανθου

Η φραντζόλα με σπόρους ταιριάζει τέλεια με τη βαθιά, πλούσια γεύση της σούπας με ψητά παντζάρια.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προσθέστε όλα τα υλικά σε ένα μπολ ανάμιξης με τον γάντζο ζύμης προσαρτημένο στη θέση του. Βεβαιωθείτε ότι το αλάτι και η μαγιά δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους μέχρι να ξεκινήσει η ανάμιξη.

2. Αναμίξτε σε χαμηλή ταχύτητα για 5 λεπτά, κατόπιν αναμίξτε σε μεγαλύτερη ταχύτητα για άλλα 4 λεπτά.

3. Τοποθετήστε σε λαδωμένο μπολ σε θερμοκρασία δωματίου και αφήστε την για 2 ώρες, ξαναζυμώνοντάς την μετά την 1η και τη 2η ώρα.

4. Τοποθετήστε τη ζύμη σε πάγκο που είναι ελαφρά αλευρωμένος. Σχηματίστε με τη ζύμη ένα τετράγωνο και διπλώστε το πάνω μέρος στη μέση, το κάτω μέρος στη μέση και κυλήστε το σε σχήμα φρατζόλας χρησιμοποιώντας πίεση προς τα κάτω στα άκρα ώστε να τα στρογγυλέψετε.

5. Αναμίξτε όλους τους σπόρους μεταξύ τους σε ένα μεγάλο ταψί. Κυλήστε τη φρατζόλα σε μια καθαρή νοτισμένη πετσέτα και κατόπιν κυλήστε την στο μίγμα των σπόρων. Τοποθετήστε τη φρατζόλα με την ένωση προς τα κάτω σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος και καλύψτε την με πλαστική μεμβράνη. Αφήστε την να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.


ΨΗΣΙΜΟ

1. Προσθέστε 100ml νερό στο κάτω μέρος του εσωτερικού του φούρνου. Ρυθμίστε τον φούρνο στο πρόγραμμα Θερμός Αέρας PlusSteam. Πιέστε το κουμπί PlusSteam και αφήστε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 230C*.

2. Τοποθετήστε το ταψί στον φούρνο, μετά από 10 δευτερόλεπτα μειώστε τη θερμοκρασία στους 200C και ψήστε για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοψηθεί.

*Πάνω + Κάτω Θέρμανση: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 230C. Τοποθετήστε το ταψί στον φούρνο και, μετά από 10 δευτερόλεπτα, μειώστε στους 200C. Ψήστε για 15 με 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοψηθεί.

ΦΤΙΑΞΤΕ ΨΩΜΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ

Με τον Πολυλειτουργικό μας Φούρνο PlusSteam μπορείτε να μαγειρεύετε ψητά, φαγητά του φούρνου και στο γκριλ όπως με έναν κανονικό φούρνο. Σας επιτρέπει όμως να προσθέσετε και μια δόση ατμού στο μαγείρεμά σας. Έτσι, κάθε φρατζόλα, ψωμάκι και focaccia γίνονται ακριβώς όπως πρέπει.
ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΦΟΥΡΝΟ ΑΤΜΟΥ